jurnaldefrumusete.ro

 

Caută în site

 

Articole despre frumusete si stil de viata

COPIII CRESCUTI FARA ETICHETE SE FAC OAMENI MARI

1 1 1 1 1

 

 

 

 

 

Nu mai este nevoie sa explic de ce sustin aceasta campanie. Cred ca oricine are ocazie, nu se da inapoi.

As vrea sa va povestesc o intamplare din parc. Zilnic ies cu motanelul la joaca. Avem 4 parcuri in apropiere, din acelea amenajate de primarie, care sunt in fiecare zi pline de copii. Incepem de fiecare data turul in cel mai mare dintre ele. In functie de cum se aglomereaza ne mutam la urmatorul.

Ieri pustiul a interactionat cu un baietel de aproximativ 2 anisori si jumatate. Au facut schimb de masinute. Eu l-am rugat pe-al meu sa-i spuna cum il cheama si cati ani are, apoi l-am intrebat si pe baietel acelasi lucru. In momentul urmator baietelul s-a uitat la mine cu ochisori tristi si a spus, putin stalcit caci nu stia inca foarte bine sa vorbeasca: "Tati bea bele in fiecare zi".

Am tacut cateva secunde caci m-a luat prin surprindere si ma gandeam cum ar fi bine sa continui conversatia. Zic in gandul meu ca nu este vorba despre ceea ce cred si il intreb cati ani are. Raspunsul lui : "Azi mi-a pins mana a dulap, doale". Si-mi arata mana vanata, cu degetelele zdrelite si umflate.

Era un fel de strigat de ajutor, insa nu stiam ce as putea sa fac...L-am intrebat cu cine este in parc si mi-a aratat-o pe mami. Mami era o tanara de maxim 25 de ani. Statea pe banca, fuma si manca seminte, cu o mana isi mangaia burtica de gravida. Nu avea timp sa fie foarte atenta la el caci ii supraveghea din priviri pe cei doi frati mai mari care alergau de colo, colo. Din cand in cand urla la ei sa fie cuminti. Expresia fetei era incruntata si uneori pierduta.

M-am uitat putin la toti, erau bine imbracati, aveau jucarii de calitate. Am observat insa la baietelul care vorbea cu noi ca avea deja carii dentare, urechiusele nu erau curatate si o dara de mucisori se uscase pe obraz .

Ma feresc sa fac orice fel de interpretari, stiu ca uneori aparentele pot insela foarte tare. Nu le cunosc situatia. Trageti singuri concluziile. Nu am stiut, recunosc, cum sa-l ajut...

Iata ce a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv Salvati Copiii Romania:
"Studiul pe care îl prezentăm astăzi arată un tablou îngrijorător al societăţii noastre. Violenţa împotriva copiilor ţine societatea prizonieră într-un cerc vicios al violenţei: violenţa naşte violenţă. Copiii bătuţi sau umiliţi vor bate şi vor umili, în relaţia cu ceilalţi copii, cu părinţii, cu profesorii, precum şi în relaţiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilărie sunt adesea surse pentru eşecuri personale în viaţa de adult. Tocmai de aceea este important pentru societatea românească să facă o schimbare de paradigmă în procesul educaţional şi să înlocuiască violenţa cu vorba bună, modelele comportamentale, comunicarea, empatia, valorile – adică parentingul pozitiv. Îi ajutăm pe copiii noştri să devină Oameni Mari, dacă îi creştem fără etichetele educaţionale tradiţionale: bătaie, umilinţă, jigniri, stigmă pe criterii sociale sau  etnice."

Iata si un fragment dintr-un studiu prezentat pe site-ul organizatiei Salvati Copiii:

"În România anului 2013, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn."